Pascal Matla legt geloof in de running game

matla-14feb17

Pascal Matla is de nieuwe headcoach van 010 Trojans. Hij praat over zijn aanstelling de havenstad en kijkt vooruit naar een seizoen vol verwachtingen. ‘Ik hou ervan de bal te rennen. Dat is geen geheim.’

Toen Wouter van den Boogaard 010 verliet duurde het niet lang voor de naam van Pascal Matla dropte bij de Trojans. ‘Ik zat met een speler te praten. Die vroeg om advies over zijn toekomst, over waar hij eventueel zou kunnen spelen. Hij zei gekscherend: Als jij nou 010 gaat coachen, ga ik er spelen.’

Matla nam contact op met verschillende collega coaches van de Dutch Lions. ‘Dat was ook voor de grap. Ik vroeg aan Pepijn (Mendonca), Michel (Storm) en Robbie (Hiensch) wat zij er van zouden vinden. Die stonden er positief tegenover, en toen ik 010 benaderde bleek dat ik op hun lijstje van kandidaten stond.’ De andere mannen zaten ook al een tijd zonder club. Dave Salahessi (team manager bij de Lions) kwam ook mee. ‘We hebben met die groep echt een klik.’

Vier redenen

Volgens de nieuwe head coach zijn er vier redenen of factoren die zijn nieuwe gig aantrekkelijk maken. ‘Het is dicht bij huis, ik kan dit met jongens van de Dutch Lions doen, het is een jonge spelersgroep. En 010 Trojans is een club met ambities, een vereniging die door wil groeien. Dat trok me aan.’

Matla heeft dit seizoen de beschikking over de bekende namen die 010 Trojans vorig jaar naar de Tulip Bowl brachten. Running back Kevin Wesseling is gezond (‘en shifty as ever‘), quarterback Anthony Slootmaekers is terug. Ishmar Reiph en Errol Zeefuik versterken de offensive line en ook Idemar Bernadicas (ex-Alphen) is een Trojan. ‘Er zijn nog wel meer namen die rondzweven. Maar we doen het met de jongens die we hebben. Ik reken mensen pas mee als ze daadwerkelijk ingeschreven staan.’

Moeilijk vergelijken

Wat dit Trojans-team anders maakt dan in 2016 is volgens Pascal moeilijk te zeggen. ‘Ik ken Wouter, maar ik ken zijn manier van werken en coachen niet. Ik wil mezelf daarom niet met hem vergelijken. Maar ik hou ervan de bal te rennen, fysiek football. Dat is geen geheim, daar ligt de verwachting van dit team. En de verwachting van de running game is hoog, dat mag je best zeggen.’

En zondag wacht Lightning Leiden in de seizoensopener. Geen tegenstander die de Trojans automatisch tot een ‘win’ rekenen. ‘Onze grootste vijand is de tijd. Deze groep heeft vijf, zes goede trainingen gehad. Ik maak me daar al twee weken druk om: We moeten een nieuwe O en D installeren. Want ik geloof er niet in om automatisch voort te bouwen op wat er al stond. Je moet je eigen filosofie hebben.’

Play offs halen

Het kan volgens Matla zomaar zijn dat Leiden daarom ‘te vroeg’ komt. ‘Maar misschien winnen we wel. In mijn ervaring kun je football games al winnen als je twee of drie dingen goed doet. Leiden is een mooie kans voor ons, om te zien waar we staan. En daar gaan we op verder bouwen.’

‘Het lijkt wat dat betreft op waar ik in Alphen terecht kwam.’ Jaren terug nam Matla de leiding over van een Alphen Eagles team dat net kampioen was geworden in de eerste divisie. ‘Toen zag ik ook een jonge groep waar méér uit te halen viel. Daar doen deze Trojans me aan denken. Nu is kampioen worden misschien wat ambitieus met zo’n dik bezette Amsterdam Crusaders. Maar er ligt een basis in 010. Daar zit véél potentie in.’

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *