Winston Ronde volgend jaar weg als HC Crusaders

ronde-18mei17

Een kort berichtje op Facebook. Dat attendeerde PickSix op het aanstaande afscheid van Winston Ronde, head coach van Amsterdam Crusaders. Ronde en de Cru komen van een verse 47-19 winst op Badalona Dracs in Barcelona. Tijd om eens te bellen met Ronde over de wedstrijd en zijn naderende afscheid.

(Foto via Bob de Calonne op Amsterdam Crusaders fan-Facebook)

47-19, Dat zijn niet te misstane cijfers! Was dit de beste wedstrijd die je gecoached hebt bij de Crusaders?

Nee, nee, zeker niet. Vorig jaar speelden wij tegen Kiel en Frankfurt, dat zijn top vier-clubs in Duitsland. Dat niveau staat nog wel een stukje boven de Nederlandse en Spaanse competities. Vergelijk het met voetbal. Als Manchester United UEFA Cup speelt, is het nog steeds een topteam. Dat waren die Duitsers vorig jaar ook.

Twee jaar geleden speelden jullie ook tegen Barcelona. Toen verloren jullie. Wat ging er nu anders?

We speelden toen voor het eerst in lange, lange tijd weer Europees en kwamen net van een enorm pak slaag tegen de Comets, 64-0 of zoiets. We moesten wennen aan het Europese niveau, we hadden een lange reis gehad… Dat zijn geen excuses, maar wel zaken waar we nu allemaal veel beter mee om kunnen gaan.

Nu kondig je redelijk abrupt aan dat je stopt. Waarom?

Hier loop ik natuurlijk al een tijdje mee, dat is niet een beslissing van één moment. Het kost gewoon enorm veel tijd en energie, en hoe hoger het niveau wordt, des te meer vraagt het van je. Je voorbereidingen, tijd met de pers… Ik ben begonnen in 2012 met een aantal doelen. De belangrijkste daarvan was om de Crusaders op Europees niveau weer relevant te maken. Dat is zeker gelukt, maar we zijn niet klaar. De Crusaders Europees kampioen maken. Dát is het doel, maar dat zal uiteindelijk met iemand anders moeten gebeuren.

Dus de rek is niet uit dit Crusaders-team…

Nee, nee, zeker niet! We kunnen als club over de hele breedte nog groeien. De organisatie, de coaching, de vrijwilligers… De hele vereniging kan nog veel beter worden.

Je bent ook niet bang voor een rimpel effect, dat jouw vertrek zorgt dat anderen het ook voor gezien houden?

Nee hoor, er liggen nog genoeg uitdagingen klaar. We hebben zeventig procent van dit team uit de jeugd gehaald. Die luisteren al jaren naar onze verhalen uit de jaren negentig en zijn klaar om voor eigen mooie verhalen te zorgen., We hebben de jeugdopleidingen, het tweede team, een héél traject om het eerste team te halen.

Waarschijnlijk win je straks de Tulip Bowl. Wat daarna voor Winston Ronde?

Daar ben ik nog helemaal niet mee bezig geweest. Ik vond gewoon dat ik mijn vertrek op tijd aan moest kondigen, zodat het bestuur snel naar een nieuw gezicht kon zoeken.

Ik heb wel een idee… Patrick Remak (Defensive Coördinator)?

Dat zou zomaar eens kunnen, het zou een hele goede zijn. Maar dat is het mooie, ik ga daar totaal niet over. Er volgt nu een proces waar ik geen invloed op heb, maar ik heb er alle vertrouwen in.

 

 

Facebooktwittermail

One thought on “Winston Ronde volgend jaar weg als HC Crusaders

  1. ik wens Winston veel succes in zijn verdere leven en gezondheid en genieten van zijn gezin en hopelijk blijft hij bespaart voor Football bij de Crusaders zij kunnen nog veel van hem leren.
    Bedankt, Winston.

    Veel liefde en succes gewenst.

    Joop Woudenberg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *