Tom van Duijn wint Euro Bowl met New Yorker Lions

VanDuijn-12jun17

Tom van Duijn is back up quarterback van de New Yorker Lions. De club uit Braunschweig, Duitsland, won afgelopen weekend de Euro Bowl van Frankfurt Universe: 55-14.

 

‘Het was een hele leuke busrit, ja’, lacht Tom aan de telefoon. De Lions wonnen niet alleen de Eurobowl: Ze domineerden Frankfurt en vestigden zich als dé topclub van Europa. Braunchsweig gooide voor zes touchdowns, liep er twee binnen en had een PickSix. Bij rust was het 48-7. Ballgame.

Tom van Duijn speelt nu in zijn derde seizoen in Duitsland en lijkt op weg een vaste waarde te worden voor het team. Maar niet op de positie waar hij voor gehaald werd.

Iets met een wervel

‘Ik merkte dat ik als receiver niet vooruit kwam. Ik werd niet sneller, ik ontwikkelde amper.’ Onderzoek met doctoren wees uit dat iets in zijn rug ‘niet helemaal klopte’. Het voorover leunen van een receiver, de startpositie, leverde hem naarmate een wedstrijd vorderde pijntjes op (‘iets met een wervel’). ‘Ik ben naar coaches gegaan om te vragen of ik me kon ontwikkelen als quarterback. Dat vonden ze goed.’

Dat was vorig jaar. Inmiddels leert hij achter Casey Therriault, de Amerikaanse starter. ‘Dat is een hele andere relatie dan je hebt met andere receivers. Dan zijn er zes, of zeven, die allemaal willen spelen. Dit is één op één, en hij is de onbetwiste starter.’ Therriault heeft vier jaar college gespeeld en heeft dus een football achtergrond die je volgens Tom niet kunt vergelijken met wat hij eerder deed.

Twee touchdowns

‘In de jeugd heb ik wel quarterback gestaan. Bij de senioren van Alphen was Richard natuurlijk QB en ik had geen zin tweede keus te zijn. Toen ben ik receiver geworden.’ Maar hij maakte duidelijk aan coaches dat hij een verleden had op de positie. ‘In het begin van het seizoen zeiden ze nog: Waar we vorig jaar mee begonnen zijn, daar gaan we mee door. Dus dat is toch een teken dat ik iets goed doe!’

In het prille seizoen tot dusver gooide hij tot nu toe twee touchdowns. Het Duitse seizoen is nog jong, maar Van Duijn heeft geen moeite de verwachtingen uit te spreken. ‘We zijn geloof ik drie of vier jaar op rij kampioen geworden. Dus we zijn wel favoriet ja.’

Een goede keuze

En elke overwinning smaakt telkens een beetje zoeter. ‘Deze wedstrijd tegen Frankfurt werden we door onze tegenstander onderschat. Ze behandelden ons respectloos, vooral in het begin van de wedstrijd.’ Één Amerikaan zou gezegd hebben tegen Braunschweig ‘even een check te komen innen’. ‘Dat je dan zó wint, en zelf nog twee drives mee mag doen? Dat zijn allemaal tekenen dat ik de goede keuze gemaakt heb.’

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *